4 annosta
noin 1 h
700 g perunoita
suolaa
mustapippuria
4-5 dl jauhoja
200-250 g vihreitä papuja
parmesaanijuustoa
Kastike:
2 keltaista sipulia
3 rkl oliiviöljyä
kourallinen tuoretta timjamia silputtuna
2 dl kermaa
1 dl vettä
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
1. Pese ja kuori perunat (jos käytät uusia perunoita, niitä ei huolellisen pesun jälkeen tarvitse kuoria). Pilko noin 3 sentin paloiksi. Keitä suolatussa vedessä, kunnes perunat ovat kypsiä (10-15 minuuttia).
2. Aloita samalla kastikkeen valmistus. Kuori ja siivuta sipulit. Kuumenna oliiviöljy isossa ja syvässä paistinpannussa. Paista sipuleita miedolla lämmöllä timjamin kanssa 10 minuutin ajan.
3. Kun perunat ovat kypsiä, kaada ne siivilään jäähtymään muutamaksi minuutiksi.
4. Kun sipulit ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä, kaada pannulle kerma, vesi ja sitruunanmehu ja mausta reilulla ripauksella suolaa ja mustapippuria.
5. Soseuta keitetyt perunat sileäksi muusiksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita perunoiden joukkoon jauhot pienissä osissa käsin. Tarvittavien jauhojen määrä riippuu perunoiden jauhoisuudesta ja kosteudesta. Taikinan kuuluu olla tahmeaa, mutta silti käsin muotoiltavaa.
6. Laita kattilallinen vettä kiehumaan. Puristele jauhotetuin käsin perunataikinasta muutaman sentin gnocchi-tyynyjä. Kun vesi kiehuu, pudottele osa gnoccheista kattilaan. (Gnocchit kannattaa keittää pienissä erissä.)
7. Kun gnocchit nousevat veden pintaan, nostele ne kastikkeeseen ja lisää kiehuvaan veteen lisää raakoja gnoccheja. Toista niin kauan kuin gnoccheja riittää.
8. Leikkaa vihreistä pavuista päädyt pois ja puolita. Keitä kiehuvassa vedessä noin 3-4 minuuttia, niin että pavut jäävät kuitenkin vielä rapeiksi ja raikkaan vihreiksi.
9. Sekoita pavut gnocchien ja kastikkeen joukkoon. Raasta päälle parmesaania haluamasi määrä. Nauti heti!